Box használata - Hobbytechnika - Fusing box - Kemence

Tartalomhoz ugrás

Box használata

Fusing Box
    
Gondosan olvassa el az alábbi figyelmeztetéseket használat előtt:
Ha nem tartja be ezeket az utasításokat, tönkreteheti a belső fekete fűtő bevonatot.

Célszerű egy külön mikrohullámú tűzhelyet használni az összeolvasztási tevékenységhez.
Fusing Box dobozaink ökológiailag veszélytelenek, de a por és bizonyos technikáknál használt vegyszerek szennyezhetik az élelmiszereket.
Célszerű egy belül fémfallal és ajtóval rendelkező mikrohullámú tűzhelyet használni. A műanyaggal bevont tűzhely belseje az erőteljes használat során megsérülhet, megéghet.
Legjobb, ha manuálisan beállítható teljesítményű és késleltetésű mikrohullámú tűzhelyt használnak.
Forgatószerkezetre szükség van, mert a mikrók mikrohullámú szórásképe egyenetlen, forgótányér nélkül egy ponton kapja a box a besugárzást, ahol helyi felmelegedés lép fel, elégeti a fűtőréteget.
Van egy megkövetelt minimális teljesítmény is:
400 -500 W a GS mini boxhoz
500 600 W a GS, GSE és a GS Maxi boxhoz.
800-1000 W a Raku és kerámia kiégetéséhez, valamint a Góliát boxhoz.
Nem elégséges teljesítményű mikro a hosszú melegedési időtartam miatt károsodhat.

Gondosan olvassa el a mikrohullámú tűzhely utasításit. Soha ne rakjon a mikrohullámú tűzhely kamrájába fémtárgyat. Csak a GSE fusing box belsejébe helyezhet  fémtárgyakat.
/Pl. tűzzománcozáshoz réz fémalapot, üvegékszerbe drótot, stb./
Működő boxot soha ne hagyjon felügyelet nélkül.

A működési folyamat során a igen magas hőmérsékletet ér el. Használjon megfelelő védőkesztyűt és szemüveget. Készüljön fel arra is, hogy a forró fusing boxot szigetelt polcon hűtse le.
Ne hűtse a fusing boxot a mikrohullámú készülékben. /Ellenkező esetben a tűzhelykamra tetején elhelyezett termikus védőkapcsoló a teljes tűzhelyet kikapcsolhatja, valamint a mikrohullámú sütő belseje is károsodhat. Ilyenkor a védőkapcsoló csak teljes lehűlés után engedi a mikrót újra működtetni./

Ellenőrizze a fusing box vízszintes helyzetét, ha nem ellenőrzi túlolvasztás esetén  a megolvadt üveg oldalra folyhat és a falhoz érhet.
Ha szükséges az egyik tartozék paplant aláteheti.

Ne érintse meg kézzel a fusing box tetőrészének fekete bevonatát. Ha ez bekövetkezne, ott túlhevülhet vagy megsérülhet a fekete bevonat. A fekete bevonat apróbb sérülései nem befolyásolják a normál működését. A szigetelő falak kisebb repedései elfogadhatók.
A nagyobb, átjárható repedések, amelyeken a fény is áthatol javítást igényelnek.

Jobb, ha a belső világítást eltakarja. /Leragaszthatja ragasztószalaggal./

Használat

a) Kiszárítás.  / Csak egyszer kell megcsinálni, az első használatbavétel elött./
Erre azért van szükség, mert a box külső palástja minimális vizet tartalmazhat, amit a mikróhullámú sütő gőzzé alakíthat és ez tönkreteheti a fűtőréteget. Amennyiben lassan történik a kiszárítás, ez a probléma elkerülhető.
Helyezze el az üres fusing boxot a mikro sütő forgótányér közepére, és melegítse 3-4 percig közepes teljesítményen; néha lehet látni az elpárolgó vizet. Ezután hagyja a mikrón kívül elhelyezett tartón kihűlni./ Egy kisebb üveglapot tartva a benéző-szellőző nyíláshoz, jól látható a páralecsapodás, ha még tartalmaz a box vizet./
Ez a müvelet elvégehető egy gázsütőben a rácsra helyezve is, 150 Celsius fokon, egy negyedórás melegítéssel.

b)Használat
Helyezze el a mikrohullámú tűzhely közepére, és fűtse fel a boxot maximális teljesítmény mellett, amíg észreveszi a hirtelen megjelenő erős, narancsszínű fényt. Ez azt jelenti, hogy a belső fekete felület egy véletlenszerű pontján a gyújtás beindult. Állítsa a teljesítményt közepes  szintre, és fűtsön tovább, hogy a begyújtás egyenletesen terjedjen szét a fekete felületen. 
Ekkor mélyvörös színt lát a betekintő nyíláson át, vagy a fedél megbillentésekor.
Ügyeljen arra, hogy ha nem tartja be a fenti utasításokat, tönkreteheti a belső, fekete bevonatot.

A tartozék paplan és a korong ragasztóanyagot tartalmaz, mely első használatbavételkor hő hatására kiég. Elszínezi az anyagot, - fekete lesz, -majd újra kifehéredik, minimális fűst képződés mellett.
Célszerű jól szellőző helyen végezn ezt az első kiégetést.
Megjegyzendő, hogy a Góliat boxnál a nagyobb kerámiaszálas korongok végett, nagyobb füstképződésre kell számítani.

Miután a mélyvörös fény megjelent, rendszeresen ellenőrizze a megolvasztás állapotát oly módon, hogy leállítja a mirohullámú sütőt, ezáltal az olvasztást is.  Felemeli, vagy megbillenti  a fedelet (viseljen kesztyűt!), ezt percenként el lehet végezni. Ha még nem kész, folytatható az olvasztás, de ellenőrizni kell 20-30 másodpercenként. Ügyeljen arra, hogy az üveg néhány másodperc alatt túlhevülhet. Bizonyos idő el fog telni, amíg majd jól meg tudja ítélni a megolvadás állapotát.
Ügyeljen arra, hogy minden mikro, minden üveg, minden mikro box   saját beállítást igényel, amit ki kell tapasztalni. Egy nagyobb teljesítményű tűzhelynél gyakrabban kell ellenőrzést végezni.
A Góliat boxok jóval hosszabb időt és teljesítményt igényelnek.
Figyelem: Ha hosszú ideig igen nagy teljesítményt vesz igénybe, ezzel tönkreteheti a fusing boxot.
Helytelen használat repedésekkel, vagy akár a tető eltörésével is járhat. Ez olyankor fordulhat elő, ha 1000°C-nál nagyobb hőmérsékletet ért el, és erre nem vonatkozik a garancia.

Segítség az olvasztás színének megítéléséhez:
500-600 Celsius között a box fűtőfelülete tompa vörös, mely 600- 700 Celsius között kezd mélyülni és 780-800 Celsius körül válik mélyvörössé. Erre a hőmérsékletre van szükség ékszerkészítéshez.
Innentől a szín egyre világosodik. 880 Celsius körül cseresznyepiros lesz.

A fusing boxok javíthatók.  

Hobbytechnika Vállalkozás
0634 340914, 0620 5949442.Balesetelhárítás -balesetveszély a készülék használatakor.
A készülék használata fokozott figyelmet igényel, az égési sérülések elkerülése végett!
A Micro Fusing box belseje 1000 Celsius fokot is elérheti, ezért csak kesztyűvel szabad a palástot megemelni, vagy a készüléket kivenni a mikró hullámú sütőből.
Kivételkor úgy állítsa meg a mikrót, hogy mindig elől legyen a benéző szellőző lyuk azon típúsoknál, amelyiknél nem a tetőn helyezkedik el.
Mindig két kézzel - a tartozék kesztyű segítségével,- emelje ki a készüléket, a tetőt a talpával összefogva a mikrohullámú sütőből.
Szilárd, nem éghető anyagra helyezve hagyja teljesen kihűlni.
Gyúlékony anyagot ne tartson a hűlő box közelében.
Hibás, repedezett külső palásttal rendelkező boxot ne használjon.
Működő fusing boxot soha ne hagyjon felügyelet nélkül!
Bármilyen rendellenesség észlelése esetén azonnal kapcsolja ki a mikróhúllámú sütőt.Vissza a tartalomhoz